Skriv ut

Program

Arrangement 

Tittel:
Omvisning i Værnes kirke
Når:
21.aug.2016    Kl.14.30
Hvor:
Stjørdal museum, Værnes - Stjørdal
Dag:
Søndag 21.aug

Beskrivelse

 

Bli med på en spennende vandring i Værnes kirke og stå under Norges eldste tak!
Oppmøte ved Prestegårdskaféen på Stjørdal museum kl. 14:30.

Værnes kirke ble påbegynt ca. år 1100. Kirken er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen.

Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg her i landet og ellers i Skandinavia, som for eksempel taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen.

De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. «Værnesstolen» fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie.

Utvendig er det flere fine detaljer, som løven ved korportalen og den flotte portalen på kirkens nordvegg. Uret på tårnet er fra 1700-tallet. Det er imidlertid arbeidsomt å trekke opp, og har derfor dessverre lengre ”pauser.”

Kirken ligger 2 km sørøst for sentrum, skiltet fra E14. Omvisning i samarbeid med Stjørdal museum Værnes 24. juni – 17.august 2014  kl. 11 – 16, start i museet. Søndag kl. 12 – 16. Mandag stengt. Omvisning grupper hele året på bestilling.

Arena

Stjørdal museum, Værnes
Arena:
Stjørdal museum, Værnes   -   Webside
Gate:
Værnes gamle prestegård
Sted:
Stjørdal

Beskrivelse

Stjørdal museum Værnes holder til i vakre omgivelser på Værnes gamle prestegård. I den gamle prestegårdsbygningen fra 1820 kan du se rom innredet med ulike stilpreg; barokk, nyklassisisme, historisme, jugend og folkekunst. Utenfor kan du vandre i Prestegårdshagen, et historisk hageanlegg i engelsk landskapsstil fra 1800-tallet.

Like ved museet ligger Værnes kirke, en meget godt bevart steinkirke fra ca 1100. Om sommeren er det felles omvisning i kirken og på museumsområdet. Nær museet finnes også en gravhaug fra vikingtiden og rester etter en kalkovn fra middelalderen.