Skriv ut

Program

Arrangement 

Tittel:
Historisk vandring
Når:
18.aug.2016    Kl.18.00
Hvor:
Værnes kirke -
Dag:
Torsdag 18.aug

Beskrivelse

 

 

Torsdag den 18. august, 2016 inviterer Bedriftsidretten i Stjørdal til historisk vandring på Prestmoen.
Oppmøte klokken 18:00 i Værnes kirke.
Hele vandringen er på 4,2 kilometer og  vil følge en sti som Prestmoen velforening har utarbeidet ned mot Stjørdalselva. Deltagerne går forbi Notenget og nesten opp til Mælen bru, før turen går tilbake til kirka via Prestmovegen. Underveis vil Hans Olav Løkken fortelle flere historier knyttet til Stjørdalsområdet.

 

 

 

Arena

Arena:
Værnes kirke   -   Webside

Beskrivelse

Værnes kirke ble påbegynt ca. år 1100. Kirken er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen.

Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg her i landet og ellers i Skandinavia, som for eksempel taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen.

De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. «Værnesstolen» fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie.

Utvendig er det flere fine detaljer, som løven ved korportalen og den flotte portalen på kirkens nordvegg. Uret på tårnet er fra 1700-tallet. Det er imidlertid arbeidsomt å trekke opp, og har derfor dessverre lengre ”pauser.”

Kirken ligger 2 km sørøst for sentrum, skiltet fra E14. Omvisning i samarbeid med Stjørdal museum Værnes 24. juni – 17.august 2014  kl. 11 – 16, start i museet. Søndag kl. 12 – 16. Mandag stengt. Omvisning grupper hele året på bestilling.